Nieuw Gezicht

Wetenschappers, debutanten, prijswinnaars, vers gepromoveerden die we in de gaten moeten houden. Deze week:

Hannah van Wieringen ( 1982) kreeg een prijs voor haar prozadebuut De kermis van Gravezuid.

Gefeliciteerd.
Dank. Ik ben er heel blij mee. Nu kan ik eindelijk een bureaustoel kopen.

Waar ligt Gravezuid?
Gravezuid ligt in Noord-Holland, op de grens van de Schermer en de Eilandspolder.

De jaarlijkse kermis in een Noordhollands dorp, dat is toch altijd een uitbarsting van vrolijkheid en ongeremdheid?
Ja ook. En dan vond ik met name die ongeremdheid in een zweterige nazomer interessant om van dichterbij te bekijken.

Heeft u een favoriet personage van het gezelschap dat u opvoert, wie is dat en waarom?
Siem, de uitbater van de frietkraam ligt me na aan het hart. Hij is nieuwsgierig naar de nieuwe collega van spookhuis Panorama tegenover hem en raakt bij hun ontmoeting verstrikt in zijn eigen vriendelijkheid. Vervolgens kijkt hij een kort moment zijn eigen sterfelijkheid midden in het gezicht en ik vind het nogal hartverscheurend hoe hem dat doet schudden op zijn grondvesten.

Eerder noemde u het moeilijkste van het schrijven ‘trouw blijven aan je personages’. Bedoelt u dat het soms verleidelijk is om met ze aan de haal te gaan? Het is een enorme verantwoordelijkheid om een personage te verzinnen. Je kunt iemand niet zomaar een scene insturen. Ze moeten ‚heel’ zijn. Misschien is daarvoor zorgdragen wel hetzelfde als hen trouw zijn. Met als gevolg dat ik nu nog met sommige van hen rondloop en ze wel weer es wil laten spreken. – Arjan Peters

Hannah van Wieringen , ook toneelschrijfster en dichteres, won de Academica Literatuurprijs.